14 anys després, un València Basket de llegenda torna a la final de la Lliga Endesa (85-77)

05/06/2017

Valencia Basket va segellar en una Fonteta encesa la passada a la seua segona final de la Liga Endesa després d'imposar-se per 3-1 en l'eliminatòria de semifinals davant Baskonia en portar-se el quart partit per 85-77. L'equip taronja es va posar per davant des de l'inici i mai va permetre al quadre baskonista acostar-se a menys de quatre punts per a dominar l’encontre per complet. San Emeterio (19 punts) i Oriola (18) van liderar a un equip taronja que va trobar en Will Thomas a un factor decisiu en l'últim quart. La final de la Lliga Endesa davant el Real Madrid començarà el divendres 9 de juny en el Wizink Center, en horari per confirmar.

L'entrenador Pedro Martínez va començar el partit posant en pista el quintet format per Antoine Diot, Fernando San Emeterio, Romain Sato, Luke Sikma i Bojan Dubljevic. Dos triples seguits de Romain Sato van obrir el marcador taronja i una falta de tres tirs de Larkin sobre Diot van donar un primer avantatge a l'equip local, que Sato amb un fade-away i Dubljevic des de la mitja distància van augmentar fins al 13-4 al pas pel minut 4. Una safata de Sikma va ampliar el parcial a un 9-0 i l'avantatge local a onze punts, portant a Sito Alonso a parar el partit i a utilitzar un quintet amb tres jugadors interiors junts. Shengelia va trencar el parcial taronja i Ledo va clavar el triple encara que Dubljevic va trobar a Sikma baix l’anella per a mantindre en huit la renda local. Laprovittola va seguir donant als seus tant anotant com assistint, encara que un 2+1 d'Oriola posava de nou els huit d'avantatge abans que Vives ingressara en pista després de perdre's el tercer partit per un esquinç de turmell. Un altre de 2+1 d'Oriola col·locava el 23-12 en el marcador, encara que cinc punts seguits de Ledo posaven el 23-17 al final del primer acte.

Shengelia va acostar al Baskonia a quatre, encara que Will Thomas va respondre amb un 2+1 al que va replicar Laprovittola amb un triple i Oriola amb una cistella baix l’anella i San Emeterio amb una safata per al 30-22 després de dos primers minuts de quart elèctrics. San Emeterio es va inventar una jugada individual per a tornar a posar la desena d'avantatge, moment en el qual Sito Alonso parava el partit amb 32-22 amb 7:25 per al descans. Larkin i Hanga van fer que Baskonia recuperara un quintet amb tres exteriors, però Sastre després de robatori col·locava una màxima renda de dotze punts. Hanga es va tirar als seus a l'esquena fins que Sito ho va manar al banc i Sastre amb una acció individual posava el 36-23 abans d'un triple de Larkin. Però la connexió Diot-Oriola va seguir funcionant per a mantindre dotze a dalt a Valencia Basket al pas per l'equador del segon quart. Un triple de San Emeterio i una acció individual de Will Thomas van posar una nova màxima de quinze punts (43-28) mentre Shane Larkin desplegava el seu talent per a agarrar als seus al partit i deixar el lluminós de la Fonteta en 43-32 en arribar a l'intermedi.

Larkin i San Emeterio van intercanviar cistelles en un inici d'imprecisions dels dos equips i dos ganxos seguits de Dubljevic, el segon després d'un tap de Sato sobre Hanga en els focus del pavelló van posar el 49-34 després de quatre minuts de segona meitat. Voitgmann i un triple de Laprovittola van acostar de nou a Baskonia a deu, però un triple de San Emeterio li va donar resposta. Diop i Ledo amb un triple, unit a una cistella després de robatori de Blazic acostaven a l'equip de Vitòria a sis punts. Després del temps mort de Pedro Martínez, un triple de Diot va trencar el parcial en contra i encara que Ledo va seguir anotant per a Baskonia, un triple de San Emeterio posava el 58-48 a dos minuts per a acabar el tercer acte. Blazic i Diot van intercanviar cistelles i una esmaixada d'Oriola a passada de Diot posava dotze a dalt a Valencia Basket abans que Larkin anotara des de la mitja distància per al 62-52 a deu minuts per a acabar.

Un triple de Vives va obrir l'últim quart, encara que va trobar la resposta d'un 2+0 de Laprovittola. Valencia Basket va tornar a ficar-se ràpid en bonus amb quatre faltes en menys de dos minuts i Larkin va baixar la renda local per baix de la desena fins a un ganxo de Will Thomas per al 67-56. Larkin va assumir per complet la responsabilitat ofensiva amb un triple impossible, però Oriola va anotar els tirs lliures fruit de la cinquena personal de Laprovittola. Els tirs lliures de San Emeterio responien als punts de Ledo i d'un Larkin que ja assumia per complet els atac del seu equip, encara que una cistella d'Oriola posava deu a dalt a Valencia Basket a cinc minuts del final i un ganxo de Will Thomas posava el 75-63, portant a Sito Alonso a parar el partit. San Emeterio es va inventar una cistella en el pal baix per a replicar la safata de Hanga i Diot trobava a Oriola baix l’anella per a protegir els dotze d'avantatge en entrar en els últims dos minuts. Dos triples de Will Thomas van certificar el triomf taronja i el passe a la final de la Lliga Endesa catorze anys després.