Espanya Blanc, campió del torneig BAM L’Alqueria 2018

11/08/2018

Espanya Blanc es va proclamar vencedor de la primera edició del torneig BAM L’Alqueria 2018 masculí després d'imposar-se en la final a l'altre equip nacional, Espanya Roig, per un marcador de 56-45. Després d'un primer quart igualat, el conjunt vencedor va començar a destacar-se en el segon quart i de la mà del MVP Martín Iglesias, va trencar el partit de manera definitiva en el tercer. El jugador de L’Alqueria del Basket Hugo Baeza va formar part de l'equip campió, disputant minut i mig en la final. Israel va quedar amb la tercera plaça en imposar-se a Grècia per 64-62 i Polònia va aconseguir la cinquena plaça en guanyar a Ucraïna en la pròrroga per 80-73.

Espanya Blanc va començar en tromba però l'equip Roig es va reposar ràpid de la mà de Juan Núñez i es va anar per davant al final del primer acte (16-17). Garuba i David Jiménez mantenien per damunt a l'equip blanc per a arribar amb 26-17 a l'equador del segon acte, i malgrat els esforços de Rafael Villar de mantenir als Rojos en partit, els interiors d'Espanya Blanc augmentaven la renda fins a la desena. Martín Iglesias i l'aparició en partit de Gerard Bosch van suposar un parcial d'eixida de 12-3 que posava en avantatge de fins a 19 punts per a l'equip blanc. El millor d'Espanya Roig durant tot el torneig, Juan Núñez, va eixir per a agarrar als seus al partit encara que una nova estirada dels blancs deixava el marcador en 50-33 amb deu minuts per jugar. Aaron Ganal i Gerard Bosch van aparèixer en l'últim per a contrarestar els esforços d'un Juan Núñez que no va poder acostar al seu equip prou per a inquietar el triomf blanc

Israel i Grècia van desaprofitar les seues oportunitats de colar-se en la final i es van citar en la pista central a les 17:00 hores per a decidir què equip es quedava amb la medalla de bronze d'este torneig BAM L’Alqueria del Basket 2018. Els hel·lens van perdre 45-66 davant Espanya Roig en la cinquena jornada, pagant la falta d'encert del seu tirador Plotas i pagant el bon partit de Rafael Villar (17 punts) i Juan Núñez (12 punts i 9 rebots). Israel va perdre les seues opcions de ficar-se en la final en caure davant Espanya Blanc en la cinquena jornada per un resultat de 65-48. Els 16 punts i 7 rebots de Ilay Azran no van ser suficients davant les dobles figures de Sediq Garuba (12-10) i Valentino Pinedo (12-11).

Israel va assegurar la tercera posició del campionat en un vibrant partit en el qual l'equip hebreu va dominar amb rendes curtes durant bona part del partit, però Grècia va millorar durant la segona meitat des de la defensa i es va posar per davant a cinc minuts per a la botzina final. La falta d'encert d'Israel en els últims compassos mantenia per damunt als grecs fins que un triple de Ben Oche empatava el partit a 58 a dos minuts de la conclusió. Israel va jugar millor els compassos finals i es va acostar la victòria amb un triple de Niv Avidan a mig minut del final. Grècia no es volia soltar del partit i amb una cistella i una safata en transició després de robatori es va posar a un amb 23 segons per jugar. Daramouskas (19 punts i 9 rebots) va fallar dos tirs lliures que hagueren suposat la pròrroga i una pilleria de Yaacov per a deixar passar els tres segons restants sense rebre falta va tancar el triomf d'Israel per un marcador final de 64-62.

Polònia i Ucraïna es van citar dues vegades en esta jornada de dissabte. Primer per a disputar el seu partit de la cinquena jornada, que va acabar amb triomf polonés per 69-90. Després, de nou en la pista 4, l'equip ucraïnés va buscar amb afany sumar el seu primer triomf del torneig i no anar-se de buit. I van aguantar per davant durant quasi tot el temps reglamentari liderats per l'aportació ofensiva de Chornohrytskyi (19 punts) fins que el millor rebotejador del torneig, Mikolaj Wojciechowski, va manar el partit a decidir-se a la pròrroga des del tir lliure. Els dos jugadors més importants de Polònia, el propi Wojciechowski (25 punts i 9 rebots) i Paluch amb (20 punts i 7 rebots) es van créixer en el temps extra per a assegurar el segon triomf del dia i la cinquena plaça per als polonesos per un resultat de 80-73.