Valencia Basket tanca la setmana visitant la pista de l'Unicaja

30/01/2021

Valencia Basket acaba la setmana amb el seu tercer partit en cinc dies per a visitar la pista de l'Unicaja (diumenge 31, 18:30h, Martín Carpena, #Vamos) menys de 48 hores després de la derrota patida en la pista del Panathinaikos OPAP Athens i amb l'objectiu de millorar les seues sensacions per a mantindre oberta una ratxa de victòries que ja és de deu triomfs consecutius en la Liga Endesa. Sense temps a penes per a recuperar-se, l'equip taronja ha posat este matí rumb a Màlaga directament des d'Atenes amb la mateixa expedició de dotze jugadors que va jugar ahir en la que falten Joan Sastre (lesió muscular en la cuixa esquerra) i Guillem Vives (lumbàlgia). En el seu retorn a la pista malaguenya per a jugar davant Unicaja 609 dies després, els homes de Jaume Ponsarnau tractaran de trobar alguna cosa de l'eficàcia ofensiva que li ha faltat durant esta setmana (és l'únic equip que està entre els tres primers en totes les classificacions de percentatge d'encert en el tir en Liga Endesa) i trencar la seua ratxa negativa davant un rival contra el qual ha perdut les últimes dues vegades que s'han enfrontat, incloent el partit de la primera volta que va acabar amb triomf verd per 66-71. El conjunt valencià comença esta jornada 22 de la Liga Endesa en la sisena posició del torneig amb un 14-6 en el seu caseller.

 

En l'altre extrem de les dinàmiques recents en Liga Endesa està un Unicaja que recentment ha canviat d'entrenador amb l'arribada de Fotis Katsikaris en lloc de Luis Casimiro però no ha aconseguit trencar una mala ratxa que li té més d'un mes sense guanyar en cap competició. Encara que el quadre malagueny ja va usar la seua victòria a la Fonteta en la primera volta per a obrir una ratxa de triomfs i segur que tractarà fer el mateix en esta ocasió. Amb Carlos Suárez prop de tornar d'un trencament fibril·lar en el bessó dret però encara baixa confirmada per a esta trobada, el conjunt malagueny mantindrà a més les absències dels lesionats de llarga duració Gal Mekel i Dragan Milosavljevic.

 

Jaume Ponsarnau analitza el partit

L'entrenador de Valencia Basket assenyalava en la prèvia que “és important recuperar a l'equip tant física com mentalment. Per a recuperar el factor mental necessites recuperar les seues cames i que es recuperen del seu cansament. I perquè senten que estan recuperats físicament necessiten estar bé de cap, nets i passar pàgina. Passar pàgina per a ser millors, per a millorar les coses que podem millorar. Els partits ens donen coses importants per a millorar i trobar la manera de ser més competitius, perquè venim de no ser-ho”.

 

Sobre el seu rival de demà, el tècnic taronja considera que Unicaja “segur que anirà cap a dalt. Tenen molt talent, tenen molt desbordament, jugadors que trauen avantatges, amb molts jugadors amb capacitat de castigar estos avantatges des de la línia de tres, amb carrera i amb joc de ritme. Defensivament sí que és cert que eixe ritme els porta a no ser tot el consistents que poden arribar a ser en defensa, però segur que aniran millorant perquè també tenen el talent per a ser un bon equip arrere”.

 

Es mantenen les absències de Sastre i Guillem Vives

Valencia Basket ha viatjat este matí amb rumb a Màlaga amb la mateixa expedició que va disputar l’encontre ahir a Atenes. Es perdran, per tant, el compromís a Màlaga tant l'escorta Joan Sastre per una lesió muscular en la cuixa de la seua cama esquerra i el base Guillem Vives, que no ha pogut disputar els dos últims partits de l'equip taronja per una lumbàlgia. Dels dotze jugadors que realitzaran dues sessions de treball a Màlaga, l'entrenador Jaume Ponsarnau haurà de descartar a un no formatiu que no podrà ser inscrit, sent Derrick Williams el jugador que actualment té la fitxa desactivada.

 

Un duel de ratxes oposades en Liga Endesa

Valencia Basket arriba a Màlaga amb una ratxa que és de deu victòries consecutives en la Liga Endesa. Una dinàmica que va començar en la pista del Barça amb una victòria per 90-100 i que va seguir en les de Urbas Fuenlabrada (61-68) i Movistar Estudiantes (81-86), a la Fonteta davant UCAM Múrcia (89-78), Acunsa GBC (101-75) i Herbalife Gran Canària (101-85) i que l'equip taronja va defensar com a visitant en les pistes del Club Joventut Badalona (80-91), RETAbet Bilbao Basket (73-106) i Hereda San Pablo Burgos (78-83) i que va allargar la setmana passada amb un sòlid triomf davant el TD Systems Baskonia per 83-61. Per part seua, l'equip malagueny ha perdut set dels seus últims huit partits en la Liga Endesa, ha encadenat cinc derrotes consecutives en competició nacional i si ajuntem la Liga Endesa amb la 7DAYS Eurocup, fa més d'un mes que no suma el triomf. Des que el 27 de desembre guanyara en la pista del RETAbet Bilbao Basket, ha sumat huit derrotes seguides. Dues dinàmiques oposades que deixaran de ser un factor per a donar-li el protagonisme al joc en el moment en el qual la pilota vole en el Martín Carpena

 

Un any i mig sense visitar el Martín Carpena

Les trobades entre estos dos equips en eliminatòries de Playoff i en competicions europees havien fet de Màlaga un dels destins més freqüents del Valencia Basket des del curs 2013-14. No obstant això, els capritxos del calendari han fet que l'equip taronja no haja visitat el Martín Carpena des de fa més d'un any i mig. En concret, des del segon partit del Playoff de quarts de final de la temporada 2018-19 en el qual l'equip taronja es va imposar per 69-76 per a recuperar la derrota patida en la primera trobada de la sèrie a la Fonteta i acabar certificant el passe a semifinals a casa. La visita al recinte malagueny va ser un dels partits que es va quedar per disputar la passada campanya, per la qual cosa l'equip taronja tornarà al Martín Carpena per a jugar davant l'equip local 609 dies després. Al mig s'han disputat tres partits a la Fonteta, amb dos triomfs malaguenys.

 

Victòria malaguenya en la primera tornada

Un d'eixos triomfs va ser l'aconseguit precisament en l’encontre de la primera volta, el corresponent a la jornada 5 de la competició nacional disputat l'11 d'octubre a la Fonteta i que va acabar amb triomf malagueny per 66-71. En una trobada igualada decidida en l'últim quart, l'encert exterior de Abromaitis (20 punts) i la decisió de Brizuela (16) van ser els més destacats a nivell estadístic fent 18 de valoració, igual que Alberto Díaz. Però l'impacte en l'aspecte defensiu del jove Nzosa (3 recuperacions i 4 taps) també va ser un aspecte clau malgrat que Dubljevic (15 punts i 8 rebots) va ser el millor en el costat taronja. Respecte a aquell encontre, Valencia Basket recupera a Vanja Marinkovic però manté la baixa de Joan Sastre, mentre que els malaguenys guanyen respecte a aquell encontre a Jaime Fernández i Frankie Ferrari.

 

Bons precedents recents a Màlaga

L'equip taronja ha jugat en 38 ocasions en el Martín Carpena en competició nacional, amb un balanç que és positiu per a l'equip local amb 21 triomfs verds i 17 victòries taronja. No obstant això, la ratxa recent és favorable al Valencia Basket en els seus partits a Màlaga. Des de la temporada 2013-14, Valencia Basket ha visitat la pista malaguenya en 12 ocasions, amb cinc triomfs malaguenys i set victòries taronja. El quadre valencià s'ha imposat en el partit de Lliga Regular de la temporada 2013-14 (71-74), en el partit de quarts de final del Playoff de la campanya 2015-16 (59-88), en el partit de Lliga Regular 2016-17 (83-91), en l’encontre de Top16 de la 7DAYS Eurocup 2016-17 (70-78), en l’encontre de la Turkish Airlines Euroleague 2017-18 (83-85), en la seua visita del Top 16 de la 7DAYS Eurocup 2018-19 per 69-72 i en la segona trobada dels quarts de final del Playoff de la Liga Endesa 2018-19, per 69-76. L'equip taronja ha perdut en quatre de les seues visites en partit de Lliga Regular ACB (en les temporades 14-15, 15-16, 17-18 i 18-19) i en el segon partit de les Eurocup Finals (79-71).

 

Canvis en l'equip malagueny

L'equip malagueny ha realitzat diverses modificacions al llarg de la temporada. En primer lloc va arribar procedent del Herbalife Gran Canària el base Frankie Ferrari per a substituir a Gal Mekel, que va encadenar tres problemes físics. Primer es va perdre algunes trobades a l'inici de temporada per una lesió muscular en el aductor esquerre, al desembre jugant amb la seua selecció es va fer una fractura a la mà esquerra i fa uns pocs dies es va anunciar que haurà d'estar allunyat de la pràctica professional del bàsquet durant tres mesos més a causa d'un coàgul en el pulmó, una complicació després d'haver passat el COVID-19. En sis partits de Liga Endesa amb la camiseta verda, Ferrari presenta unes mitjanes de 6,6 punts i 1,3 assistències per a 5,5 de valoració. L'altre canvi va arribar en la banqueta. Després de la derrota a Mònaco en la 7DAYS Eurocup, la directiva caixista va optar per prescindir de Luis Casimiro i va contractar a Fotis Katsikaris per a dirigir a l'equip. Els dos primers partits del grec al capdavant d'Unicaja van acabar amb derrotes: 78-75 en la pista del Coosur Real Betis i 83-92 a casa davant el Nanterre 92. De les primeres dues trobades de Katsikaris es poden traure algunes conclusions com que Brizuela està sent el seu home més utilitzat i anotador més regular (17 punts), que Abromaitis és un altre dels seus pilars ofensius i que Nzosa té molt més protagonisme en la rotació.

 

El rival: Unicaja

Que Darío Brizuela s'haja convertit en la referència ofensiva clara des de l'arribada de Katsikaris és una decisió lògica atenent que abans de la seua arribada ja era el màxim anotador del seu equip amb 13,8 punts, als quals afig 1,9 rebots, 3,6 assistències i 1,2 recuperacions per a ser el jugador més valorat del seu equip. Altres dos jugadors del seu bloc nacional li acompanyen entre els més valorats, amb un paper protagonista per a Alberto Díaz (7,2 punts, 1,9 rebots, 4,1 assistències i 1,8 recuperacions per a 10,9 de valoració) i Jaime Fernández (8,9 punts, 1,4 rebots i 5,5 assistències per a 10,9 de valoració). A més del lesionat Mekel, l'altre jugador per damunt de la desena de valoració és l'ala-pivot Tim Abromaitis (9,3 punts amb un 41,5% en triples i 4,2 rebots per a 10,6 de valoració). A més de Brizuela, l'amenaça ofensiva s'amplia des de l'exterior amb els tiradors Francis Alonso (10,6 punts amb dos triples anotats per trobada amb un 45,3% d'eficàcia), Axel Bouteille (10,4 punts i 2,2 rebots) i Adam Waczysnki (8,6 punts i 1,8 rebots), amb l'esmentat Frankie Ferrari tancant la rotació exterior. Per dins, Deon Thompson (7,9 punts i 2,9 rebots) sol eixir d'inici al costat de Rubén Guerrero (4,5 punts i 4 rebots), amb el jove Nzosa (3,8 punts, 2,4 rebots i 0,9 taps) amb cada vegada més protagonisme i Gerun (4,1 punts i 3,3 rebots) amb un rol cada vegada menor a l'espera que Carlos Suárez (3,2 punts i 2,6 rebots) es recupere de la seua lesió.

 

Seguix el partit en…

Televisió

#Vamos

Dial 8 Movistar+

 

Ràdio

Dial

Internet

Radio Esport

91.4

http://radioesport914.com/

Cope Valencia

92.0

cope.es/valencia

99.9 Valencia Radio

99.9

http://la999.es/

À Punt Ràdio

102.2

https://apuntmedia.es/va/directe/radio

Radio Intereconomía

107.1

intereconomia.com/radio/emisoras/emisoras-valencia/

 

Plantilles

PLANTILLA UNICAJA

Nombre

Nacimiento

Posición

Alt.

2

Deon Thompson

EE.UU

Pívot

2.03

3

Jaime Fernández

España

Escolta

1.86

4

Frankie Ferrari

EE.UU/Italia

Base

1.85

8

Darío Brizuela

España

Escolta

1.96

9

Alberto Díaz

España

Base

1.88

10

Francis Alonso

España

Escolta

1.91

21

Adam Waczynski

Polonia

Alero

1.99

23

Tim Abromaitis

EE.UU

Ala-pívot

2.03

32

Rubén Guerrero

España

Pívot

2.13

33

Yannick Nzosa

R.D. Congo

Pívot

2.08

52

Volodymyr Gerun

Ucrania

Pívot

2.08

83

Axel Bouteille

Francia

Alero

2.01

 

Fotis Katsikaris

 

Entrenador

 

 

PLANTILLA VALENCIA BASKET

Nombre

Nacimiento

Posición

Alt.

2

Vanja Marinkovic

Serbia

Escolta

1.98

3

Klemen Prepelic

Eslovenia

Escolta

1.91

4

Jaime Pradilla

España

Ala-pívot

2.02

6

Josep Puerto

España

Alero

1.99

7

Louis Labeyrie

Francia

Ala-pívot

2.08

9

Sam Van Rossom

Bélgica

Base

1.88

10

Mike Tobey

EE.UU

Pívot

2.13

12

Nikola Kalinic

Serbia

Alero

2.02

14

Bojan Dubljevic

Montenegro

Pívot

2.05

19

Fernando San Emeterio

España

Alero

1.99

21

Derrick Williams

EE.UU

Ala-pívot

2.03

24

Martin Hermannsson

Islandia

Base

1.90

 

Lesionats

 

 

 

16

Guillem Vives

España

Base

1.92

30

Joan Sastre

España

Escolta

2.01

Jaume Ponsarnau

Entrenador

 

ÀRBITRES: Pérez Pérez – Oyón – Baena


TAGS: