Valencia Basket posa a prova la seua ratxa en la pista del líder Real Madrid

07/05/2021

Valencia Basket posa a prova el seu bon moment en acb, on encadena cinc victòries consecutives, visitant la pista del líder Real Madrid (diumenge 9, 18:30h, Wizink Center, #Vamos) en un encontre corresponent a la jornada 36 de la Liga Endesa. Els homes de Jaume Ponsarnau intentaran trencar una mala ratxa contra l'equip blanc, al qual no guanyen en competició nacional des del dia en què Valencia Basket va guanyar la Liga Endesa i contra el qual encadenen dotze derrotes en tornejos espanyols, en una pista en la qual esta mateixa temporada van guanyar en la Turkish Airlines EuroLeague per 77-93. Malgrat la contundència d'eixe registre, el balanç d'enfrontaments d'esta temporada està equilibrat, amb dos triomfs per a cada equip en els quatre precedents jugats fins al moment. Fernando San Emeterio, que seguix amb la recuperació d'un esquinç acromioclavicular en el muscle dret, es mantindrà com l'única baixa per lesió per a este encontre mentre que el serbi Vanja Marinkovic és el jugador no formatiu que té la seua fitxa desactivada ara mateix. L'equip taronja ocupa actualment la cinquena posició de la Liga Endesa amb un balanç de 22-11.

 

Els números parlen per si sols de la trajectòria del Real Madrid en la Liga Endesa i de la dificultat del repte que el Valencia Basket afronta demà. L'equip blanc arriba a esta recta final amb un impressionant balanç de 32-1, no ha perdut en Liga Endesa en 2021 i encadena una ratxa de 17 victòries consecutives en esta competició. A més, els homes de Pablo Laso afronten este partit amb el desgast físic però amb el reforç moral d'haver competit fins a l'últim minut per a deixar al Anadolu Efes Istanbul fora de la Final Four de l'Eurolliga. I tot això en una temporada en la qual s'han sobreposat a les marxes de Campazzo i Deck a la NBA i a la greu lesió d'Anthony Randolph (trencament complet del tendó d'Aquil·les) per a continuar sent competitius trobant el pas cap endavant de jugadors com Laprovittola o Rudy Fernández o la incorporació del pivot francés Vincent Poirier.

 

Jaume Ponsarnau analitza el partit

L'entrenador Jaume Ponsarnau assenyalava en la prèvia que “juguem contra el millor equip de la acb en estos moments, que està fent unes marques d'admirar, a nivell de victòries i amb només una derrota. És un equip que està mostrant un gran nivell competitiu i especialment amb el mèrit de fer-lo jugant també l'Eurolliga. Han jugat una gran sèrie de Playoff davant Anadolu Efes Istanbul i això és prova que són un equip guanyador, molt competitiu i que de ben segur el diumenge voldrà guanyar el partit entre altres coses per a voler continuar fent una marca molt bona. Este és un Madrid amb molts registres. El Madrid campió dels últims anys era previsible en el seu plantejament encara que evidentment era molt difícil jugar contra eixe dibuix. Ara la gran dificultat és que et pots trobar amb un Madrid que et planteja coses molt diferents, de plantejament de partit i de respostes durant el partit”.

 

Cinqué xoc de la temporada

L'enfrontament del diumenge serà la cinquena ocasió en la qual estos dos equips es troben en l'actual temporada, amb un balanç que fins al moment és de dos triomfs per a cada equip. El conjunt blanc s'ha emportat el triomf en les competicions nacionals i el quadre taronja, en els dos xocs de la Turkish Airlines EuroLeague. El primer xoc va tindre lloc en el mateix escenari que el de demà, el Wizink Center, en la segona jornada de la Turkish Airlines EuroLeague, i va acabar amb triomf taronja per 77-93 amb una destacada actuació de Bojan Dubljevic (24 punts amb 6/9 en triples) i 14 punts de Mike Tobey. El segon precedent es va disputar en la jornada 9 de la Liga Endesa, a la Fonteta i amb triomf blanc per 78-86 amb 17 punts de Carroll i 15 de Thompkins i Abalde, deixant sense efecte els 26 punts convertits per Labeyrie. El tercer dels xocs va tindre lloc en els quarts de final de la Copa del Rei, i va acabar amb victòria madridista per 85-74 amb Deck (23 punts i 6 rebots) i Thompkins (23 punts) com a principals botxins de l'equip taronja. El precedent més recent es va disputar el 19 de febrer a la Fonteta, corresponent a la jornada 25 de la Turkish Airlines EuroLeague i que va acabar amb triomf taronja per 89-78 amb 16 punts i 8 assistències de Sam Van Rossom i 14 punts de Vanja Marinkovic.

 

RM-VBC: El Clàssic taronja en Liga Endesa

L’encontre de demà en el Wizink Center serà la 83é ocasió en la qual el Valencia Basket i el Real Madrid s'enfronten en un partit de competició oficial de la Liga Endesa, la qual cosa convertix al conjunt blanc en el rival més freqüent del nostre equip en la competició acb. En la capital d'Espanya davant el Real Madrid, el balanç és bastant desfavorable a l'equip valencià amb 33 triomfs locals i 8 victòries visitants. D'eixes huit vegades en les quals el quadre taronja va eixir del Palacio de los Deportes amb el triomf, tres han ocorregut en els últims sis anys. Valencia Basket va guanyar allí en el segon partit de les semifinals de la temporada 2014-15 (89-93), en l’encontre de la Lliga Regular de la temporada 2015-16 (82-88) i en el segon partit del Playoff Final de la temporada 2016-17 (79-86).

 

Buscant trencar la mala sort contra els blancs en acb

Eixe triomf que va obrir la porta a poder sentenciar el primer títol de Liga Endesa a la Fonteta va ser l'última vegada que Valencia Basket ha guanyat en el Wizink Center en partit acb. Des d’eixe moment, l'equip taronja ha perdut en les seues cinc visites posteriors al feu del Real Madrid. Però eixa mala ratxa contra els blancs s'estén en general a la competició nacional. Des que el 16 de juny de 2017 el Valencia Basket s'imposara per 87-76 en el quart partit de la Final per a alçar el títol, l'equip taronja no li ha tornat a guanyar al Real Madrid en competició nacional. Ha caigut en deu ocasions en la Liga Endesa (cinc en el Wizink Center i altres cinc a la Fonteta) i dues vegades en la Copa del Rei (en semifinals de l'edició de 2020 i en els quarts de final de la de 2021) per a un total de 12 derrotes consecutives davant este rival en competició nacional.

 

Dos equips centenaris en valoració

El partit del diumenge posa cara a cara a dos dels equips més valorats de la Liga Endesa, dues dels quatre equips que valoren en triples dígits en la competició. El Real Madrid és l'equip més valorat del torneig amb 104,2 crèdits per trobada, mentre que el Valencia Basket és quart amb 100,3 de valoració per xoc. També estan entre els millors atacs del torneig, amb l'equip blanc tercer amb 87,8 punts per partit mentre que Valencia Basket és sisé amb 86,2 punts anotats de mitjana. On es destaca clarament el Real Madrid és en defensa, ja que és el segon equip que menys punts rep (76,1) pels 81,2 que encaixa de mitjana l'equip taronja. El conjunt blanc és el segon millor equip de la Liga Endesa en rebots (36,7) i el millor en rebot defensiu (27,1), una dada especialment rellevant si tenim en compte que Valencia Basket és el pitjor del campionat en rebot ofensiu (8,2). L'equip que dirigix Pablo Laso és el segon que menys pilotes perd (12,5) i el primer en taps (3,6) mentre que els homes de Ponsarnau són segons en assistències (19,7) i es mantenen com l'únic equip que està en el Top-3 en les tres classificacions d'eficàcia en el llançament. L'equip taronja és el tercer que més triples fica (10,2) amb el tercer millor percentatge des de darrere de l'arc (40,1%), el que millor llança de dos punts (58,4%) i el segon des de la línia del tir lliure (81,4%). Per part seua, el Real Madrid és l'equip que més triples fica (11,4) amb un 39,8% d'eficàcia.

 

Passos endavant davant les absències

El Real Madrid lidera la Liga Endesa amb una sola derrota i va arribar fins al cinqué partit en la seua eliminatòria de Playoff davant el Anadolu Efes Istanbul malgrat que amb la temporada en marxa ha perdut a dos jugadors clau com Campazzo i Deck i ha perdut a Randolph per una greu lesió. El pivot Edy Tavares ha sigut el gran manteniment de l'equip blanc al llarg de la temporada amb una impressionant targeta. Sent el millor anotador del seu equip amb 11 punts de mitjana, sent a més el segon millor rebotejador de la acb (8,1 rebots) i el millor en rebot ofensiu (3,2) per a ser el tercer jugador més valorat de la Liga Endesa (19,2 crèdits). I sent el més decisiu del campionat, com demostra que té el millor ràtio +/- del torneig amb un +12,1 en els moments en els quals està en pista. Però coincidint amb la marxa de Deck (va jugar el seu últim partit de acb el 27 de març), el gegant cap-verdià ha arrossegat molèsties físiques que li han fet perdre's partits. En eixe moment, diversos dels jugadors de la plantilla blanca han fet un pas endavant. És especialment significatiu el cas de dos d'ells. El base argentí Nico Laprovittola ha pujat els seus números dels 8,2 punts amb 1,5 triples convertits amb un 39,7% d'eficàcia, 3,5 assistències i 10 crèdits de valoració en els primers 22 partits als 14,5 punts amb 3,3 triples convertits per trobada amb un 52,6% d'encert, 4,8 assistències i 16 de valoració en els sis partits jugats des que Deck va deixar el Real Madrid. També ha millorat les seues prestacions l'aler Rudy Fernández, que ha passat dels 6,2 punts amb 1,6 triples anotats amb un 41% d'encert i 6,8 de valoració a unes xifres d'11 punts amb 3 triples convertits per trobada amb un 60% d'eficàcia i 13,2 de valoració en els cinc partits que ha jugat des que va començar el mes d'abril. A més, des de la seua arribada el pivot francés Vincent Poirier ha col·laborat amb 9 punts, 6,3 rebots i 1 tap en els tres partits que ha disputat fins al moment.

 

El rival: Real Madrid

La coralidad i la profunditat de plantilla és una dels senyals d'identitat d'un Real Madrid que en esta temporada té fins a nou jugadors amb una mitjana de 9+ punts anotats (sense que cap d'ells fique més d'11 de mitjana) i fins a huit jugadors amb +9 de valoració. Per darrere de Tavares arriba un altre jugador interior com Trey Thompkins (9,8 punts amb un 44,7% d'encert en triples i 3,3 rebots per a 11,4 de valoració) i el gran moment de forma de Laprovittola (9,6 punts, 2,4 rebots i 3,8 asistencas per a 11,3 crèdits en el global de la temporada). En la rotació exterior trobem a tres de les grans referències ofensives de l'equip blanc amb l'amenaça que suposen Jaycee Carroll (11 punts en menys de 16 minuts de joc), Fabien Causeur (10,5 punts, 2 rebots i 1,8 assistències) i Sergio Llull (9,1 punts i 2,1 assistències), a les quals s'unix un altre jugador en bon moment com l'esmentat Rudy Fernández (7,6 punts i un 47,4% d'encert en el triple en el global de la temporada per a ser el cinqué millor del torneig) i l'aportació del extaronja Alberto Abalde (7,2 punts, 2,6 rebots i 2,2 assistències per a 8,7 de valoració). Completen este ampli joc exterior un Carlos Alocén que ha anat guanyant galons en la direcció (4,7 punts i 2 rebots) i l'especialista defensiu Jeff Taylor (5,1 punts i 1,7 rebots). Per dins, Usman Garuba (5,7 punts i 5,4 rebots) ha anat guanyant protagonisme amb el transcurs de la temporada i Alex Tyus (5,6 punts i 2,7 rebots) ja està totalment integrat en una plantilla en la qual Felipe Reyes està sempre preparat per a sumar quan se li necessite i en la qual el jove Tristan Vukcevic (3,6 punts i 1,9 rebots) ja ha anat deixant centellejos de la seua qualitat.

 

Seguix el partit en…

Televisió

#Vamos

Dial 8 Movistar+

 

Ràdio

Dial

Internet

Radio Esport

91.4

http://radioesport914.com/

Cope Valencia

92.0

cope.es/valencia

99.9 Valencia Radio

99.9

http://la999.es/

À Punt Ràdio

102.2

https://apuntmedia.es/va/directe/radio

Radio Intereconomía

107.1

intereconomia.com/radio/emisoras/emisoras-valencia/

 

Plantilles

PLANTILLA REAL MADRID

Nombre

Nacimiento

Posición

Alt.

1

Fabien Causeur

Francia

Alero

1.96

5

Rudy Fernández

España

Alero

1.96

6

Alberto Abalde

España

Alero

2.02

7

Alex Tyus

EE.UU/Israel

Pívot

2.03

8

Nico Laprovittola

Argentina

Base

1.90

9

Felipe Reyes

España

Ala-pívot

2.04

12

Carlos Alocén

España

Base

1.94

16

Usman Garuba

España

Pívot

2.03

17

Vincent Poirier

Francia

Pívot

2.13

20

Jaycee Carroll

EE.UU

Escolta

1.88

22

Walter Tavares

Cabo Verde

Pívot

2.20

23

Sergio Llull

España

Base

1.90

33

Trey Thompkins

EE.UU

Ala-pívot

2.08

44

Jeff Taylor

Suecia

Alero

2.01

 

Pablo Laso

 

Entrenador

 

 

PLANTILLA VALENCIA BASKET

Nombre

Nacimiento

Posición

Alt.

3

Klemen Prepelic

Eslovenia

Escolta

1.91

4

Jaime Pradilla

España

Ala-pívot

2.02

6

Josep Puerto

España

Alero

1.99

7

Louis Labeyrie

Francia

Ala-pívot

2.08

9

Sam Van Rossom

Bélgica

Base

1.88

10

Mike Tobey

EE.UU

Pívot

2.13

12

Nikola Kalinic

Serbia

Alero

2.02

14

Bojan Dubljevic

Montenegro

Pívot

2.05

16

Guillem Vives

España

Base

1.92

21

Derrick Williams

EE.UU

Ala-pívot

2.03

24

Martin Hermannsson

Islandia

Base

1.90

30

Joan Sastre

España

Escolta

2.01

Jaume Ponsarnau

Entrenador

 

ÀRBITRES: Carlos Cortés - Martín Caballero - Andrés Fernández


TAGS: